Blogs

De invloed van kleur op het interieur 

Het ultieme thuisgevoel is voor iedereen anders. Kleuren spelen hierbij een grote rol. De één houdt van veel kleur in huis, waar de ander het liefst zoveel mogelijk neutrale tinten toepast. Met kleur creëer je een bepaalde sfeer in een ruimte, maar kleur biedt meer mogelijkheden.

Spelen met kleur

Door kleur op een slimme manier toe te passen, kun je een ruimte optisch groter of juist kleiner laten lijken. Koude kleuren laten een ruimte groter lijken doordat ze licht weerkaatsen. Warme kleuren zijn voorgrondkleuren en komen in een ruimte naar voren. Hierdoor laten ze een ruimte kleiner en knusser lijken. Bij het samenstellen van een kleurenpalet is het daarom belangrijk om hier rekening mee te houden.

De invloed van kleur

Naast de effecten van kleur op de ruimte, is kleur direct van invloed op onze stemming. Groen- en blauwtinten bieden een kalmerende werking, terwijl geel en oranje bijvoorbeeld juist activeren. Kleur spreekt een internationale taal die door iedereen wordt begrepen. En dat maakt de invloed van kleur zo bijzonder. Bedenk van tevoren goed wat de functie van een ruimte is voor je een kleur kiest. Is de ruimte om tot rust te komen of is het juist prettig als je omringd wordt door activerende kleuren?

Spelen met neutrale tinten

Er wordt vaak gekozen om te spelen met diverse neutrale kleurtinten in het interieur. Neutrale tinten geïnspireerd op de natuur geven rust en bieden veel mogelijkheden. Zo kun je met diverse wittinten een ruimte extra diepte geven. Zoals witte wanden,  met witte tinten in raamdecoratie en kleden op de vloer. Dit creëert een gelaagdheid in de ruimte die blijft boeien. Een kleur is er altijd in vele verschillende nuances waardoor je rust en harmonie kunt creëren zonder dat het saai wordt. 

Dynamiek in het interieur

Wil je juist wel kleur toepassen voor meer dynamiek, zorg er dan voor dat je de balans behoudt in je interieur. Door de 60-30-10 regel aan te houden blijft je interieur in balans. 60 procent van je interieur bestaat dan uit een basiskleur, bijvoorbeeld wit of een andere neutrale tint. Voor 30 procent van je interieur kies je voor een secundaire kleur en met de overige 10 proces pak je uit met een accentkleur. Zo weet je dat je interieur dynamisch én in balans is.

Inspiratie in uw mailbox

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van onze nieuwe collecties, blogs en andere updates? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Ja, ik blijf graag op de hoogte